دانشمندان مکانیسم جدیدی برای تشخیص بیماری آلزایمر سال ها قبل از ظهور علائم ایجاد کرده اند. این آزمایش به دنبال پروتئین بتا آمیلوئید در خون افراد است که یکی از علائم اصلی این بیماری افزایش تعداد آنها در مغز است.
محققان دانشگاه واشنگتن یک آزمایش آزمایشگاهی جدید ساخته اند که می تواند مولکول های الیگومر آمیلوئید بتا را در نمونه خون بیمار اندازه گیری کند. این آزمایش که با نام SOBA معرفی شد، توانست این الیگومرها را در آزمایشات شناسایی کند.
در این آزمایشات روی 53 نفر، تشخیص آلزایمر پس از مرگ افراد از طریق کالبد شکافی تایید شد. وجود الیگومرهای مضر در نمونه خون 52 نفر از آنها سال ها قبل از مرگشان شناسایی شد. SOBA همچنین الیگومرهایی را در خون افراد دیگر در گروه کنترل شناسایی کرد که بعداً کاهش خفیفی در تواناییهای شناختی داشتند.
تشخیص آلزایمر با تست خون چگونه انجام میشود؟
تست SOBA که نام آن سرواژه عبارت «سنجش پیوند الیگومر محلول» است، با کمک یک خصیصه منحصربهفرد الیگومرهای مضر را شناسایی میکند. وقتی پروتئینهای آمیلوید بتا به هم پیوسته و تشکیل الیگومر میدهند، ساختاری شبیه یک صفحه آلفا را میسازند. صفحات آلفا بهطور عادی در طبیعت یافت نمیشوند و تحقیقات نشان داده که به سمت سایر صفحات آلفا جذب میشوند.
همچنین بخوانید : کلید درمان سرطان در ژنهای سگ نهفته است؟!
تست SOBA یک صفحه آلفای مصنوعی دارد که میتواند در مایع مغزی-نخاعی یا خون به این الیگومرها وصل شود. محققان سپس با یک روش استاندارد تأیید میکنند که الیگومرهای متصل به این صفحه از پروتئین آمیلوید بتا ساخته شدهاند یا خیر.
این آزمایش در حال حاضر بهصورت محدود برای افرادی استفاده میشود که قبلاً با نشانههای آلزایمر تشخیص داده شدهاند. محققان در تلاشند تا این کیت آزمایشگاهی را با کمک شرکت AltPep به یک محصول مصرفی تبدیل کنند. آنها همچنین اعلام کردهاند که SOBA بهراحتی میتواند بهگونهای اصلاح شود که الیگومرهای ساختهشده از دیگر پروتئینهای مضر در بیماری پارکینسون و زوال عقل را هم تشخیص دهد.
نتایج مطالعات دانشمندان در مجله Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است.
این خبر باز نشر از منبع بوده و دولوپرسنتر هیچ مسئولیتی در قبال صحت آن نداد.