
نگاهی به عملکرد گوگل در سال 2018; اعتماد و اعتبار سراشیبی
سال 2018 یکی از سال های تاثیرگذار و پر حادثه برای دنیای فناوری بود. در این مقاله قصد داریم نگاهی کوتاه به عملکرد گوگل در سال 2018 داشته باشیم.
سال 2018 را باید سال کلیدی برای گوگل نامید. امسال بیستمین سالگرد گوگل، دهمین سالگرد اندروید و دهمین سالگرد کروم بود. با این حال می توان گفت که سال 2018 سال چندان خوشی برای گوگل نبود. از نگرانی های حفظ حریم خصوصی گرفته تا برخی محصولات ناموفق و همچنین رفتار نامناسب با برخی از کارمندان و پیمانکاران.
ما معتقدیم که در سال 2018، گوگل بخشی از اعتماد خود را که در طول سال ها ایجاد کرده بود، از دست داد. اگرچه گوگل هنوز یک شرکت معتبر به حساب می آید، اما این شرکت ممکن است دیگر شرکتی نباشد که خیلی ها آرزوی کار در آن را داشتند. کارمندان خود گوگل اکنون نشانه هایی از بی اعتمادی به این شرکت نشان می دهند.
گوگل شرکتی است که کارها و فعالیتهای زیادی انجام میدهد و از اینرو با چالشهای فراوانی هم مواجه شده است؛ برای همین شاید دشوار باشد که بدانیم بهتر است بررسی عملکرد گوگل را از کجا شروع کنیم. با اینحال تحقیقات نیویورک تایمز نشان داد که گوگل مبالغ هنگفتی را به مدیرانی پرداخت کرده که پیش از این به آزار جنسی متهم شده بودند. یکی از نمونههای این پرداختها اندی روبین پدر اندروید است که هنگام ترک گوگل در سال ۲۰۱۴ یک خداحافظی باشکوه داشت؛ با اینکه پیش از این توسط کارمندی به آزار جنسی متهم شده بود. در پی فاش شدن این اتفاق ۲۰ هزار کارمند گوگل دست از کار کشیدند و به اعتراض و تظاهرات پرداختند. پاسخ گوگل به اعتراضات هم چندان قانع کننده نبود اما چنین اعتراضاتی بیشک باعث توجه بیشتر به رفتار گوگل خواهد شد.
پروژههای مخفی و حریم شخصی
گوگل همچنین تصمیم گرفت یک موتور جستجوی سانسورشده مختص کشور چین بسازد. این تصمیم هم باعث اعتراضات گستردهای به مدیریت گوگل شد. این پروژه که پروژه Dragonfly یا سنجاقک نام داشت و قرار بود بدون سروصدا انجام شود. با اینحال «یوناتان زانگر» که سال گذشته گوگل را ترک کرده است اولین فردی بود که موضوع را فاش کرد. گوگل در پاسخ گفت فعلاً هیچ برنامهای برای عرضه این موتور جستجو ندارد اما همگی میدانیم که بازار چین تا چه حد برای شرکتهای فناوری مثل گوگل جذاب است و این شرکتها حاضرند با دولت چین برای سانسور اطلاعات همکاری کنند.
گوگل شاید بزرگترین شرکت فناوری باشد که فشارهای زیادی را از درون تحمل میکند اما فشارهای بیرونی هم در سال ۲۰۱۸ برای این شرکت چندان کم نبودهاند. وقتی گوگل تصمیم گرفت به دلیل مشکل امنیتی قدیمی که امکان درز اطلاعات شخصی کاربران به توسعهدهندگان را میداد، گوگل پلاس را تعطیل کند مشخص شد که در این زمینه هم پنهانکاری کرده است گوگل این آسیبپذیری امنیتی را تا زمانی که وال استریت ژورنال مقالهای در این مورد نوشت مخفی کرده بود. پس از آن هم با کشف یک مشکل امنیتی دیگر تاریخ تعطیلی گوگل پلاس را جلو کشید.
کاربران در سال ۲۰۱۸ متوجه شدند که نباید به قابلیت location tracking گوگل و حتی تنظیمات پیشفرض مرورگر کروم اطمینان کنند. علاوه بر این تعطیلی سرویس گوگل Allo نیز نشان داد نباید از سرویسهای جدید گوگل استقبال کرد. به نظر میرسد گوگل قصد دارد بخش پیامرسانها را به اپراتورهای موبایلی واگذار کند و در نهایت این شرکت هیچ راه ایمنی برای ارسال پیام متنی در اختیار کاربر نخواهد گذاشت.
همچنین بخوانید : نگاهی به عملکرد اپل در سال ۲۰۱۸؛ آهسته و پیوسته .
هوش مصنوعی
یکی از محصولات درخشان گوگل در سال ۲۰۱۸ قابلیت Google Duplex بود. این ویژگی با هوش مصنوعی میتواند به تماسهای تلفنی شما پاسخ دهد و یا میتوانید با آن تماس برقرار کرده و تلفنی برای پزشک، آرایشگاه یا شرکت دیگری نوبت بگیرید.
با اینحال برخی مردم دوست ندارند با روباتی صحبت کنند که درست شبیه انسان است و شاید تشخیص آن بهسادگی مشخص نباشد. به همین دلیل گوگل تصمیم گرفت تا به دستیار هوش مصنوعی خود بیاموزد تا ابتدای مکالمه این موضوع را اعلام کند.
یوتیوب و پیکسل
یوتیوب هم در پایان هر سال ویدئویی با عنوان YouTube Rewind منتشر میکند که در آن از شخصیتهای محبوب یوتیوب در سال اخیر دعوت شده و اتفاقات مهم دنیا در آن مرور میشود. مشکل اینجا بود که YouTube Rewind 2018 آنقدر افتضاح از آب در آمد که رکورد دیسلایک در کل ویدئوها را شکست!
البته عملکرد گوگل در سال ۲۰۱۸ همهاش هم فاجعه نبود. گوشیهای پیکسل ۳ گوگل بازخورد خوبی داشتند و با رفع مشکلات نسل قبلی و همراه شدن با بهترین دوربین گوشیهای هوشمند سال از دستاوردهای خوب گوگل هستند. همچنین اسپیکر هوشمند گوگل هوم هاب نیز از استقبال خوبی میان کاربران مواجه شد.
مشکلات در اروپا و آمریکا
گوگل همچنین در اروپا نیز با مشکلات فراوانی در سال ۲۰۱۸ مواجه شد. اتحادیه اروپا گوگل را به خاطر همراه کردن اپلیکیشنهای خود به صورت اجباری با گوشیهای اندرویدی ۵ میلیارد دلار جریمه کرد. به این ترتیب گوگل مجبور شد تا نحوه توزیع اندروید را در اروپا به کلی تغییر دهد. این شاید اولین اثر تصویب لایحه حفاظت از حریم خصوصی GDPR باشد.
در نهایت در پایان سال ۲۰۱۸ مدیرعامل گوگل ساندار پیچای در مقابل کنگره آمریکا حاضر شد و قسم یاد کرد که نتایج جستجوی گوگل دستکاری نشده و تنها توسط هوش مصنوعی برای هر کاربر شخصیسازی میشوند.
جمعبندی
در مجموع عملکرد گوگل در سال ۲۰۱۸ اصلاً خوب نبود و شاید فضاحتی در سطح فیسبوک برای این شرکت به بار نیامد اما اعتماد بسیاری از مردم و کاربران نسبت به این شرکت کاهش یافت. وبسایت TheVerge به عملکرد گوگل در سال ۲۰۱۸ امتیاز C داده است.
نقاط قوت گوگل در سال ۲۰۱۸:
عملکرد خوب گوشیهای پیکسل ۳ با دوربین عالی
تعطیل کردن گوگل پلاس
عرضه سرویس خبری مفید News
نقاط ضعف گوگل در سال ۲۰۱۸:
برخورد نهچندان خوب با کارمندان
مخفی کردن برخی پروژهها از عموم در زمینه حریم شخصی و پروژههای خاص در چین
کاهش اعتماد کاربران و کارمندان نسبت به این شرکت
منبع : فارنت